„Sörész” – teremmel bővült a Zirci Apátsági Manufaktúra
Az 1735-ben alapított, majd a sörfőzés hagyományát 2015-től modern eszközökkel újraélesztő Zirci Apátsági Manufaktúra az idei évtől már külön bemutatóteremmel, úgynevezett „Sörész”-teremmel is rendelkezik, és várja azokat, akik szívesen bepillantást nyernének a sörfőzés kulisszái mögé.
„A hozzánk látogatók megismerkedhetnek a sörgyártás műveletivel, technológiájával, a sörgyártáshoz szükséges alapanyagokkal, és a közel háromszáz éves sörfőzési tradíciókról és helytörténetről is elárulunk érdekességeket. A kiállítást interaktívvá tettük azzal, hogy a látogatók kipróbálhatnak egy palackozógépet és egy koronazárógépet, de a fertőtlenítési munkálatokba is bekapcsolódhatnak. Sőt egy vetítés során bemutatjuk a mi működésünket is, amely idén lett 10 éves”
– osztotta meg a manufaktúra üzemvezetője, Kovács Krisztián.
Mi több, a résztvevők megkóstolhatják az Apátsági Manufaktúra aktuálisan elérhető minőségi, kézműves söreit is. Az elmúlt 10 év alatt számos Apátsági sört hazai és nemzetközi díjjal is elismert a szakma. Megtudtuk, ma már populárisabb sörök is készülnek a manufaktúrában, ez azért is fontos, mert az adatok azt mutatják, egyre több hölgy fogyasztó is nyit az ital felé, és egyre csak nő az igény a minőségi, kézműves változatok iránt. „Kisebb meglepetésünkre a manufaktúránk sörei a fesztiválokon is népszerűek voltak és különösen jól fogadták a fogyasztók. 2024-ben volt lehetőségünk arra, hogy megjelenjünk fesztiválokon, erre korábban még nem volt példa, és ez nagyon nagy sikert hozott számunkra – értékesítési szempontból is. Pozitív tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak a ZIRCikON fesztiválon, és különféle Rally-versenyeken is” – mondta el az üzemvezető.
A sörfőzés világának megismerése azonban nem ér véget a „Sörész”-teremben. Szakértő kollégák vezetésével az Apátság épületének pincéjében található üzemben is látogatást tehetnek az érdeklődők, ahol megtekinthetik a főző üstöket és a 2400 literes erjesztő tartályokat, valamint a jelenlegi palackozó gépeket is – amellyel akár napi 4000 sörösüveg nyeri el végső formáját.
A Sörfőzde-látogatások 10 főtől indulnak, előre egyeztetett időpontokban. Bejelentkezni telefonon és e-mailben tudnak, bővebb információt a Zirci Apátsági Manufaktúra honlapján találnak!